החומר המובא כאן הוא חומר אשר נאסף עם השנים דרך התנסות בשטח, מפגשים עם אנשי מקצוע בתחום וספרות מקצועית. יחד עם זאת, כל שימוש בחומר המובא כאן הוא על אחריות הקורא בלבד. אין הכותב אחראי לכל התנסות או נסיון אשר ינבעו מקריאת כתבה או מאמר באתר מכיוון שהחומר המובא כאן הוא חלקי בלבד. ללימוד מעמיק אנו מציעים לקורא להגיע לסדנאות או להעזר בספרות מקצועית.
אין לעשות שימוש לימודי בחומר המובא כאן ללא אישור של גיא סרוסי. אתם מוזמנים לשתף את הקישור.
מזון במצבי הישרדות
עם השנים הפכנו חברה רכה, מפונקת ושבעה. חברה שרואה במזון לא רק מקור לאנרגיה אלא גם מקור להנאה, נחמה ואפילו פורקן. במצבי הישרדות יכול אדם להחזיק מעמד זמן רב ללא אספקה של מזון אך אובדן הכוחות יחל להיות מורגש כבר בימים הראשונים. גם אם מציאת מזון לא נמצאת מיד בראש מעייננו במצבי הישרדות וחרום על השורד לחשוב מיד על דרך להשיב לעצמו חומרי תזונה כפחממות, שומנים וחלבון. עם חלוף הזמן גם וויטמינים וסיבים תזונתיים.
האפשרויות אשר מונחות על "השולחן" תלויות כמובן בתא השטח הגאוגרפי, אקולוגי וביולוגי בו אנו נמצאים אך ניתן לחלק את התפריט לכמה קבוצות מזון מרכזיות:
1. יונקים
2. בעלי כנף
3. דגה
4. זוחלים
5. חרקים
6. תולעים, חלזונות, חשופיות ושבלולים
כתיבת חומר מקיף בנוגע לכל קבוצת מזון יאלץ את הכותב להתייחס למגוון, בית הגידול, עקבות, הדרך לאתר, הדרך ללכוד, הדרך לקטול והדרך לעבד. כמו כן, לימוד מעמיק שכזה לא נעשה על ידי קריאת חומר אלא רק על ידי סדנא או התנסות. כמו שאני נוהג לומר, לא ניסית לא עשית.
יחד עם זאת, חשוב לי להביא בפני מבקרי האתר, כפי שאני עושה בערוץ היו-טיוב, חומר אשר עליו הם יכולים לסמוך במצבי הישרדות בשטח. על כן אני בוחר להתמקד בקבוצת המזון אשר יש לה את הסיכוי הגדול ביותר להציל את חייכם. החרקים.
מגעיל? יכול להיות. אבל במקומות רבים בעולם חרקים נחשבים מעדן. לא עזר לכם להתגבר על הגועל? זכרו, לא תאכלו, תמותו! בקיצור... תתגברו על הגועל כמה שיותר מהר כי להתחיל לאכול חרקים בשלב מתקדם של מצב הישרדות יכול להיות כבר מאוחר מידי. חרקים יספקו לכם יחס עצום של חלבון, שומן ופחממות ביחס למשקלם.
אני זוכר שבשנת 1984 ראיתי בפעם הראשונה ילדים כושים רצים על הדשא של מלון קרפור בלומבומבשי כשהם אוספים חגבים ענקיים לתוך שקיות ניילון מרשרשות. מיד עם התפיסה הם היו מסירים להם את הכנפים ואת הרגל (לא הירך), את הראש הם היו משאירים וכך החגב לא מת עד שהוא מגיע למחבת (אוכל טרי). זה לא הגעיל אותי רק היה בעיני חידוש. הטעם היה טעים אם כי קצת קריספי לטעמי... אולי הייתי צריך לבקש מדיום. מאז יצא לי לטעום זחלים שונים, צרצרים, טרמיטים, נמלים, שבלולים וחלזונות. גם אם לא הייתי הופך אותם למזון העיקרי שלי הם לא היו נוראים כל כך.
איסוף של חרקים הוא לא מאד מסובך, הרי אתם נתקלים בהם בשטח גם בלי להתכוון אבל הנה כמה נקודות עיקריות:
אל תחפשו בשעות החום הכבדות, החרקים נמנעים מפעילות בזמן הזה;
חרקים יחפשו לחות. חיפוש שלהם אחרי הגשם או באזורים לחים יניב תוצאות טובות יותר;
אספו רק חרקים חיים שנראים טוב. אל תתעסקו עם כאלו שנראים חולים, פצועים או מריחים מוזר;
אם נגעתם בחרק והתחלתם לחוש גירוי בעור, וותרו על האכילה... זה באמת הגיוני כשחושבים על זה;
אם תחשבו על זה אז זה הגיוני לא לאסוף חרקים שנמצאים על צואה או חיים על נבלות ואכילתן;
המנעו לחלוטין מחרקים שעירים, בעלי צבעים זוהרים או ריח עז/לא נעים;
הזהרו מצבתות של חיפושיות גדולות;
המנעו מזחלים הנמצאים בחלק התחתון של עלים;
הכנה:
בתכלס, אתם יכולים לאכול את כל החרקים חיים. במיוחד אם גדלתם על התכניות של בר גריילס וכל החכמולוגים. אבל בלימודי הישרדות אנחנו לומדים לנהל סיכונים ולא לעשות פוזות למצלמות של דיסקאברי (אלא אם כן משלמים לנו מלאאא). אני ממליץ על דרך מסויימת של בישול. בישול במים רותחים יבטיח אוכל מבושל בטוח ביותר אבל גם טיגון, צליה או בישול על אפר חם או אבנים רותחות יכול להיות אופציה. העיקר לנסות ולהיפטר מטפילים, חיידקים ובקטריות.
הסירו את הראש והרגלים מחגבים, צרצרים וארבה אשר עליהן יש לעיתים שערות או זיפים שעלולים לגרום לגירוי בפה או גרוע מזה בזמן הבליעה. הסירו כיסוי קשה (שריון) מחיפושיות ועוקצים מדבורים וצרעות.
אז מה במקרר?
טרמיטים - אחלה מקור מזון, פריטים בוגרים וגם ביצים.
חיפושיות - לאחר בישול והסרה של השריון.
זחלים - במקומות מסויימים בעולם יגיעו לגדלים עצומים של עד 15 ס"מ! זה הרבה אוכל שמנמן.
דבורים וצרעות - אם החלטתם ללכת על זה אל תשכחו להסיר את העוקץ
נמלים בכמויות - שימו לב כי יש נמלים מסוכנות לאדם ולכן הזהרו באיסוף. בשלו כשש דקות לצורך הרס של חומרים מגרים או חומצות.
צרצרים, חגבים וארבה - בישול יהפוך אותם לטעימים ממש! הסרה של הראש מאפשרת התמודדות פסיכולוגית טובה יותר עם המזון.
טיפ חשוב - אם קשה לכם לאכול את הפריטים האלו בצורתם המקורית אתם יכולים לחתוך אותם לחלקים קטנים ולבשל אותם בתבשיל המשלב צמחי בר אכילים ומים. המרק הזה קל יותר לאכילה והוא מאד מזין. דרך נוספת היא כתישה של הפריטים המבושלים והפיכתם לאבקה אותה ניתן לאכול או להוסיף למשקה. נקלעתם למצב הישרדות? אל תמתינו שתהיו רעבים... תתחילו מיד לאכול. בהצלחה.
במהלך הסדנאות יוצא לנו לפגוש מגוון רחב של מזונות, אנו לומדים מהם ונמנעים מפגיעה מיותרת.
גיא סרוסי
אין לעשות שימוש לימודי בחומר המובא כאן ללא אישור של גיא סרוסי. אתם מוזמנים לשתף את הקישור.
מזון במצבי הישרדות
עם השנים הפכנו חברה רכה, מפונקת ושבעה. חברה שרואה במזון לא רק מקור לאנרגיה אלא גם מקור להנאה, נחמה ואפילו פורקן. במצבי הישרדות יכול אדם להחזיק מעמד זמן רב ללא אספקה של מזון אך אובדן הכוחות יחל להיות מורגש כבר בימים הראשונים. גם אם מציאת מזון לא נמצאת מיד בראש מעייננו במצבי הישרדות וחרום על השורד לחשוב מיד על דרך להשיב לעצמו חומרי תזונה כפחממות, שומנים וחלבון. עם חלוף הזמן גם וויטמינים וסיבים תזונתיים.
האפשרויות אשר מונחות על "השולחן" תלויות כמובן בתא השטח הגאוגרפי, אקולוגי וביולוגי בו אנו נמצאים אך ניתן לחלק את התפריט לכמה קבוצות מזון מרכזיות:
1. יונקים
2. בעלי כנף
3. דגה
4. זוחלים
5. חרקים
6. תולעים, חלזונות, חשופיות ושבלולים
כתיבת חומר מקיף בנוגע לכל קבוצת מזון יאלץ את הכותב להתייחס למגוון, בית הגידול, עקבות, הדרך לאתר, הדרך ללכוד, הדרך לקטול והדרך לעבד. כמו כן, לימוד מעמיק שכזה לא נעשה על ידי קריאת חומר אלא רק על ידי סדנא או התנסות. כמו שאני נוהג לומר, לא ניסית לא עשית.
יחד עם זאת, חשוב לי להביא בפני מבקרי האתר, כפי שאני עושה בערוץ היו-טיוב, חומר אשר עליו הם יכולים לסמוך במצבי הישרדות בשטח. על כן אני בוחר להתמקד בקבוצת המזון אשר יש לה את הסיכוי הגדול ביותר להציל את חייכם. החרקים.
מגעיל? יכול להיות. אבל במקומות רבים בעולם חרקים נחשבים מעדן. לא עזר לכם להתגבר על הגועל? זכרו, לא תאכלו, תמותו! בקיצור... תתגברו על הגועל כמה שיותר מהר כי להתחיל לאכול חרקים בשלב מתקדם של מצב הישרדות יכול להיות כבר מאוחר מידי. חרקים יספקו לכם יחס עצום של חלבון, שומן ופחממות ביחס למשקלם.
אני זוכר שבשנת 1984 ראיתי בפעם הראשונה ילדים כושים רצים על הדשא של מלון קרפור בלומבומבשי כשהם אוספים חגבים ענקיים לתוך שקיות ניילון מרשרשות. מיד עם התפיסה הם היו מסירים להם את הכנפים ואת הרגל (לא הירך), את הראש הם היו משאירים וכך החגב לא מת עד שהוא מגיע למחבת (אוכל טרי). זה לא הגעיל אותי רק היה בעיני חידוש. הטעם היה טעים אם כי קצת קריספי לטעמי... אולי הייתי צריך לבקש מדיום. מאז יצא לי לטעום זחלים שונים, צרצרים, טרמיטים, נמלים, שבלולים וחלזונות. גם אם לא הייתי הופך אותם למזון העיקרי שלי הם לא היו נוראים כל כך.
איסוף של חרקים הוא לא מאד מסובך, הרי אתם נתקלים בהם בשטח גם בלי להתכוון אבל הנה כמה נקודות עיקריות:
אל תחפשו בשעות החום הכבדות, החרקים נמנעים מפעילות בזמן הזה;
חרקים יחפשו לחות. חיפוש שלהם אחרי הגשם או באזורים לחים יניב תוצאות טובות יותר;
אספו רק חרקים חיים שנראים טוב. אל תתעסקו עם כאלו שנראים חולים, פצועים או מריחים מוזר;
אם נגעתם בחרק והתחלתם לחוש גירוי בעור, וותרו על האכילה... זה באמת הגיוני כשחושבים על זה;
אם תחשבו על זה אז זה הגיוני לא לאסוף חרקים שנמצאים על צואה או חיים על נבלות ואכילתן;
המנעו לחלוטין מחרקים שעירים, בעלי צבעים זוהרים או ריח עז/לא נעים;
הזהרו מצבתות של חיפושיות גדולות;
המנעו מזחלים הנמצאים בחלק התחתון של עלים;
הכנה:
בתכלס, אתם יכולים לאכול את כל החרקים חיים. במיוחד אם גדלתם על התכניות של בר גריילס וכל החכמולוגים. אבל בלימודי הישרדות אנחנו לומדים לנהל סיכונים ולא לעשות פוזות למצלמות של דיסקאברי (אלא אם כן משלמים לנו מלאאא). אני ממליץ על דרך מסויימת של בישול. בישול במים רותחים יבטיח אוכל מבושל בטוח ביותר אבל גם טיגון, צליה או בישול על אפר חם או אבנים רותחות יכול להיות אופציה. העיקר לנסות ולהיפטר מטפילים, חיידקים ובקטריות.
הסירו את הראש והרגלים מחגבים, צרצרים וארבה אשר עליהן יש לעיתים שערות או זיפים שעלולים לגרום לגירוי בפה או גרוע מזה בזמן הבליעה. הסירו כיסוי קשה (שריון) מחיפושיות ועוקצים מדבורים וצרעות.
אז מה במקרר?
טרמיטים - אחלה מקור מזון, פריטים בוגרים וגם ביצים.
חיפושיות - לאחר בישול והסרה של השריון.
זחלים - במקומות מסויימים בעולם יגיעו לגדלים עצומים של עד 15 ס"מ! זה הרבה אוכל שמנמן.
דבורים וצרעות - אם החלטתם ללכת על זה אל תשכחו להסיר את העוקץ
נמלים בכמויות - שימו לב כי יש נמלים מסוכנות לאדם ולכן הזהרו באיסוף. בשלו כשש דקות לצורך הרס של חומרים מגרים או חומצות.
צרצרים, חגבים וארבה - בישול יהפוך אותם לטעימים ממש! הסרה של הראש מאפשרת התמודדות פסיכולוגית טובה יותר עם המזון.
טיפ חשוב - אם קשה לכם לאכול את הפריטים האלו בצורתם המקורית אתם יכולים לחתוך אותם לחלקים קטנים ולבשל אותם בתבשיל המשלב צמחי בר אכילים ומים. המרק הזה קל יותר לאכילה והוא מאד מזין. דרך נוספת היא כתישה של הפריטים המבושלים והפיכתם לאבקה אותה ניתן לאכול או להוסיף למשקה. נקלעתם למצב הישרדות? אל תמתינו שתהיו רעבים... תתחילו מיד לאכול. בהצלחה.
במהלך הסדנאות יוצא לנו לפגוש מגוון רחב של מזונות, אנו לומדים מהם ונמנעים מפגיעה מיותרת.
גיא סרוסי